021.408.61.61, 0740.088.966
0,00

Tensiunea arterială și modalitatea corectă de măsurare

Tensiunea arterială și modalitatea corectă de măsurare

30.05.2014

Tensiunea arterială și modalitatea corectă de măsurare

In societatea contemporană, hipertensiunea arterială este și va fi o importantă problemă de sănătate fiind in același timp afecțiune cardio-vasculară și factor de risc pentru alte afecțiuni cardiovasculare (agravează și complică evoluția acestora atunci când este prezentă).
In sistemul circulator al omului, în vasele de sânge (arterele), presiunea (TA) variază între o valoare maximă (TA sistolică) aceasta fiind valoarea maximă până la care ajunge presiunea în artere în momentul în care inima se contractă (sistola) și o valoare minimă (TA diastolica) aceasta fiind valoarea presiunii care rămâne în artere atunci când inima este în faza de relaxare (diastola).
Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt dependente de mai mulți factori (vârstă, sex, parametrii metabolici ai organismului, funcția renală, funcția hepatică, etc.) insă protocoalele moderne ale Asociației Americane a Inimii și ale Societății Europene de Cardiologie stabilesc în mod formal următorul algoritm:
- se consideră valori normale acele valori care nu depășesc 120 TA sistolică și 75 TA diastolică.
- orice pacient cu valori între 120-140 TA sistolică și 75-90 TA diastolică se consideră în stadiul de pre-hipertensiune! Este dovedit statistic că din acest lot de pacienți marea majoritate vor deveni hipertensivi declarați într-un interval de timp mai scurt sau mai lung.
- valorile peste 140 TA sistolică și 90 TA diastolică se consideră în domeniul hipertensiunii cu stadiile sale.
Tot aceste protocoale stipulează faptul că prezența valorilor tensionale mari (hipertensiune arterială diagnosticată - HTA) constituie factor de risc suplimentar pentru alte boli cardiovasculare: cardiopatia ischemică cronică (suferința cronică a mușchiului inimii din cauză că vasele de sange ale inimii sunt modificate sau îngustate și nu pot aduce oxigen și glucoză în cantitățile necesare), insuficiența circulatorie cerebrală (aceleași modificări dar la nivel cerebral), sindromul de ischemie cronică al membrelor inferioare (alimentarea deficitară a țesuturilor periferice-mușchii membrelor inferioare- cu oxigen și glucoză), etc.
Asocierea HTA la cele descrise mai sus determină o evoluție nefavorabilă și mult mai rapidă a acestor afecțiuni producând ceea ce se numește creșterea scorului de risc cardiovascular (adică creșterea riscului pentru un accident vascular major și care potențial poate să pună viața în pericol: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, ocluzia acută a unei artere importante a membrului inferior, etc)
Toate aceste afecțiuni și complicațiile lor sunt pe primul loc la cauzele de deces în România. In țările avansate tehnologic și unde se pune accent pe profilaxie prin creșterea gradului de educație sanitară din cauza implementării în rândul pacienților cardio-vasculari a măsurilor de autocontrol (din care face parte și măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu) și conștientizare a factorilor de risc se reușește în prezent o diminuare semnificativă a mortalității prin complicații cardiovasculare.
Mai trebuie menționat faptul că nu întotdeauna valorile măsurate în cabinetul medical sau oricare mediu sanitar sunt și cele apropiate de realitate, un număr mare de pacienți prezentând ceea ce se numește white coat high blood pressure sau așa-numita hipertensiune de halat alb; din cauză că unii dintre ei nu se simt foarte confortabil în mediul sanitar și declanșează involuntar o reacție de stres care va crește valorile tensionale.
De aceea chiar medicul poate să indice o așa numită monitorizare la domiciliu a valorilor tensionale, fapt care se poate realiza cu un tensiometru de tipul celor care sunt prezente pe acest site. Curba tensională la domiciliu obținută pe o perioadă lungă (10-14 zile) va avea o valoare statistică mult mai mare decat o singură valoare tensională măsurată în cabinetul medicului și va constitui baza pentru aplicarea sau modificarea terapiei hipertensiunii arteriale.
Tensiometrele SCALA sunt destinate adulților pentru măsurarea pulsului și tensiunii arteriale. Metoda de măsurare este cea oscilometrică, adică aparatul detectează mișcarea sângelui prin încheietura mâinii și convertește valorile citite în valori numerice care sunt afișate pe ecran. Aceste aparate nu sunt recomandate în cazul unor afecțiuni circulatorii grave cum ar fi aritmia cardiacă.
In cazul automonitorizării valorilor tensiunii arteriale, pentru a nu obține valori eronate din cauza nerespectării regulilor minime privind condițiile de măsurare, țineti cont de câteva reguli esențiale: măsurarea tensiunii arteriale trebuie să se facă după 5 minute de repaus; așezat pe scaun sau pe pat în poziție semilungită sau sprijinit, de exemplu, de o pernă; nu se consumă cafea timp de o oră înaintea examinării; nu se folosesc în prealabil energizante sau medicamente decongestionante (cum ar fi picăturile nazale); nu se fumează cu minim 15 minute înaintea măsurătorii; se înlătură obiectele și podoabele (ceas, brățări) de pe încheietura mâinii stângi; brațul trebuie ridicat la nivelul inimii cu fața palmei în sus și susținut pe un obiect, astfel încât manșeta să se afle, aproximativ, la nivelul inimii; o manșetă lejeră va indica valori eronate; in cazul unor măsurători repetate, se acumuleaăa sânge în încheietura, ceea ce determină rezultate eronate; măsurători corecte ale tensiunii vor fi repetate doar după o pauză de 5 minute.
Nu modificați în nici un caz medicamentația curentă din proprie inițiativă, pe baza rezultatelor obținute. Consultați întotdeauna medicul.
Vreți să achiziționati un tensiometru? Vă recomandăm modelele de tensiometre SCALA cu garantie 2 ani.

GRUNSPECHT TFA ESCABBO NIP SEVEN SCALA CudlleCo REER
© 2017 Abi Solutions

Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor: www.anpc.gov.ro - Linie telefonica la tarif normal: 021-9551.

peliti ilog